O festivalu JazzFest...

Americký saxofonista Bob Mintzer, jeden z nejlepších hráčů na tento nástroj na světě, několikanásobný držitel prestižních hudebních cen Grammy, hudebník překračující žánry a také respektovaný pedagog, je hlavní hvězdou letošního festivalu. V Karlových Varech vystoupí se svým kvintetem.

Festival, který tradičně podporují Město Karlovy Vary a Karlovarský kraj, se koná pod záštitou primátora města Karlovy Vary ing. Petra Kulhánka.

Dramaturgie pokračuje v zaměření především na moderní jazz a jeho fúzi s jinými hudebními žánry, včetně hudby symfonické, za účasti muzikantů z celého světa. Vedle posluchačů – jazzových specialistů a těch, kteří jsou otevřeni všem žánrům, pamatuje i na mladé posluchače, kteří si cestu k jazzu teprve hledají.



Předzvěstí hlavních festivalových koncertů jsou koncerty v karlovarském Slash baru a v sokolovském Městském divadle. Ve Slash baru se 2. října představí karlovarská, žánrově téměř neomezená, z velké části na vlastních skladbách stavěná formace M. K. Collective vedená Milanem Krajícem. Poté vystoupí se svou Erika Fečová, zpěvačka s hlasem plným feelingu a skvělého frázování zaměřená na R&B a soul. Ovšem doslova bombou, která může jazz přiblížit mladé generaci, bude vystoupení mezinárodní hip hop – soulové skupiny Soul Resolution. Sešli se v ní mladí hudebníci čtyř národností, včetně českého vynikajícího pianisty Víta Křišťana. Frontman kapely, norský zpěvák Simon, je rozený showman a publikum dokáže pořádně vyhecovat. Od koncertu Soul Resolution nelze očekávát nic jiného, nežli vynikající zážitek, při němž se roztančí i ti nejchladnější.

V Sokolově vystoupí 7. října Luboš Andršt Blues Band. Už jen samo jméno hlavního protagonisty, kytaristy, jehož umění dalece přesahuje hranice státu, je zárukou skvělé hudby. V obsazení jeho bandu navíc nalezneme vynikajícího zpěváka a varhaníka Jana Holečka.

Hlavní festivalové koncerty 16. 10. - 19. 10. Karlovy Vary

Prvním festivalovým vrcholem bude koncert 16. října v Grandhotelu Ambassador Národní dům. Koncert spolupořádá Karlovarský symfonický orchestr. V úvodu zahraje koncertní mistr violoncell KSO Martin Ondráček s triem Henry Band vybrané části ze Suity pro violoncello a klavírní jazzové trio francouzského skladatele Clauda Bollinga. Henry Band tvoří vynikající jazzový klavírista Jindřich Henry Volf, kontrabasista KSO Jan Jirmásek a bubeník Milan Krajíc jr.

Poté převezme Cenu barona Schoenecka, která je uznáním a oceněním významné osobnosti spjaté s hudbou v Karlových Varech, trumpetista a skladatel Jaromír Hnilička, sólista a dlouholetý člen orchestru Gustava Broma. Hrál na prvním jazz festivalu v Karlových Varech v roce 1962, vůbec prvním takovém festivalu v tehdejším Českoloslovensku, účastnil se četných dalších karlovarských festivalů, kde působil i jako lektor jejich jazzových dílen, včetně jubilejního vzpomínkového jazz koncertu v roce 2012.

Jaromír Hnilička se představí rovněž jako sólista v následujícím uvedení své slavné Jazzové mše – Missa Jazz, která poprvé zazní v provedení bigbandu, sboru a symfonického orchestru. Jazzovou mši zkomponoval autor v roce 1969, kdy byla také nahrána vydána v tehdejším Západním Německu. U nás směla vyjít až po změně režimu v roce 1990. Mše zazní v provedení Karlovarského Repre Big Bandu neboli Karlovarského Repre Bandu rozšířeného hostujícími dechaři na bigband, Karlovarského symfonického orchestru a smíšeného pěveckého sboru Karlovarský výběr. Koncert bude řídit šéfdirigent KSO Jan Kučera.

Na závěr vystoupí bluesový Rene Trossman Band. Repertoár chicagského, v Praze žijícího kytaristy a zpěváka tvoří původní blues odkazující k tradici chicagské scény a „zlaté éry blues”. V proměnlivé kapele Rene Trossman Band se pravidelně objevují ti nejlepší hráči české bluesové scény, na tomto koncertě hráč na klávesy Tomáš Homuta a bubeník Martin Šulc.

Do klubového prostředí se festival vrátí 17. října, kdy se v sále Film Café a Kina Drahomíra odehraje koncert regionálních kapel. Zahájí jej Lucie Zemanová & Soul Sisters s nejslavnějšími hity Stevie Wondera, Arethy Franklin a dalších interpretů v originálním podání s prvky jazzu, latin music a soulu. Poté zahraje kapela S Gustem, tvořená mladými hudebníky, kteří se sešli na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Věnují se především autorské tvorbě s úmyslem netradičními songy narušovat strukturu zajetých tradic. Večer uzavře na elektrické blues s rockovými i jazzovými názvuky orientovaná domácí formace Blue Condition, tvořená zkušenými hudebníky s vynikajícím kytaristou Jiřím Krombholzem v čele.

Absolutním festivalovým vrcholem bude vystoupení saxofonisty Boba Mintzera 19. října v Grandhotelu Ambassador Národní dům. Večer zahájí Big Band Jazz Fancies, nový hudební projekt saxofonisty Milana Krajíce. Repertoár tvoří jeho skladby a skladby jazz fussionových těles, kapelník pro big band zaranžoval.

Poté se na pódiu objeví Bob Mintzer Quintet. Excelentní saxofonista Bob Mintzer žije několik hudebních životů - je členem skupiny Yellowjackets, několikrát oceněné prestižní cenou Grammy a mnohokrát na Grammy nominované, vystupuje s vlastním bigbandem, rovněž oceněným Grammy, hraje s vlastním kvartetem a s množstvím různých skupin po celém světě.

Patří k tenorsaxofonistům, kteří vzešli z newyorské školy 70. let a kam patří Michael Brecker, Bob Berg, David Liebman a Steve Grossman. Nahrál na třicet sólových alb, na bezpočtu dalších hrál jako člen skupiny nebo studiový hráč.

Jako saxofonista hrál Bob Mintzer s takovými světovými jazzmany jako jsou např. Art Blakey, Jaco Pastorius, Sam Jones, Randy Brecker, Gil Evans, GRP All Star Big Band, Mike Manieri, ale hrál také s Newyorskou filharmonií. Jako studiový hráč pracoval napříč žánry pro Jamese Taylora, Steva Winwooda, skupinu Queen, Donalda Fagana, Miltona Nascimenta a bezpočet dalších.

Bob Mintzer je rovněž respektovaným pedagogem, vedle působení na univerzitě v Los Angeles a vedení workshopů po celém světě napsal téměř dvě desítky knih, které jsou důležitou součástí celosvětového jazzového vzdělávání na celém světě.