O festivalu JazzFest...

Karlovy Vary jako lázně mezinárodní proslulosti mají několik osobitých rysů, které bychom těžko hledali v jiném místě regionu, ale i republiky. Jednou z těchto osobitostí je jazzová tradice, která nebyla zásadně přerušena ani obdobím totality. Vždyť úplně první jazzový festival pořádaný v tehdejším Československu z roku 1962 se konal právě v Karlových Varech.

Již po třicáté se letos ve dnech 11. - 20. října uskuteční v Karlových Varech mezinárodní jazzový festival Jazzfest. Celým názvem Jazzfest Karlovy Vary - Sokolov 2013, protože je to letos pátý festival, jehož součástí jsou i koncerty v Sokolově. A po čtrnácté festival pořádá sdružení Jazzový kruh v čele s ředitelem a současně aktivním účastníkem dění - saxofonistou Milanem Krajícem.

Letošní dramaturgie pokračuje v úspěšné cestě, kterou se organizátoři vydali před lety, a to je zaměření především na moderní jazz a jeho fúzi s jinými hudebními žánry, včetně hudby symfonické, za účasti muzikantů z celého světa.

Sokolovské koncerty nejsou letos "předzvěstí" koncertů karlovarských, ale vystoupení se přelévají plynule z jednoho města do druhého. Hlavní festivalou hvězdou je americký altsaxofonista a flétnista Kenny Garrett, jeden z nejlepších hráčů své generace a držitel prestižní ceny Grammy.

Festival již tradičně podporují Město Karlovy Vary a Karlovarský kraj. Festival se koná pod záštitou primátora města Karlovy Vary ing. Petra Kulhánka.



11. 10. - 17. 10. Karlovy Vary - Sokolov

Festival zahájí 11. října v Divadle Husovka v Karlových Varech domácí kapela M. K. Collective vedená Milanem Krajícem. Repertoár tvoří jednak původní, žánrově téměř neomezené skladby Krajíce a pianisty Františka "Božidara" Nedvěda a jednak zajímavě zaranžované moderní jazzové standardy soudobých ikon světového jazzu, ale též rocku. Hostem skupiny bude jedinečný trumpetista Miroslav Hloucal, který je zdejším jazzovým příznivcům dobře známý.

Po nich se představí americko - chorvatsko - německá formace Walter Phishbacher NY3 (čti New York Trio) vedená newyorským jazzrockovým pianistou rakouského původu Walterem Fischbacherem. Jejich hudba vstřebávající multikulturní a žánrové vlivy je založená na originálních kompozicích s důrazem na klavírní improvizace, plná úžasných "grooves" a nespoutané energie.

Druhý koncert se odehraje 14. října v Městském divadle v Sokolově. Koncert zahájí Ivan Audes Trio, které tvoří špičkoví čeští hudebníci střední generace účastnící se zásadních projektů na české jazzové scéně - bubeník Ivan Audes, pianista Kryštof Marek a baskytarista Daniel Eberle. Trio interpretuje vlastní skladby a po svém upravené standardy. Po nich vystoupí Big Band MDK Sokolov v čele s kapelníkem, trumpetistou Milanem Šoltészem, v jehož dvacetičlenném obsazení nalezneme hudebníky z celého Karlovarského kraje, doplněné o špičkové hráče z Plzně a Prahy.

Třetí a čtvrtý koncert se konají v jednom dni, a to 17. října. V Hudebním klubu „M“ MDK Sokolov vystoupí pražští Doris & Sophia & The Swingin' Bastards, kteří hrají „jazz z doby, kdy byl ještě mladý”. Pěveckým vzory vynikajících zpěvaček, sester Doris a Sofie Lamošových jsou Bessie Smith a Billie Holiday.


17. 10. - 20. 10. Karlovy Vary

Karlovarský koncert, který bude prvním festivalovým vrcholem, se uskuteční v Lázních III. Spoluorganizátorem koncertu je Karlovarský symfonický orchestr. Neobyčejné bude úvodní vystoupení večera. Půjde totiž o úplně první a tudíž premiérový koncert tělesa West Bohemian All Stars Band. Band, v němž se sešli nejlepší hudebníci západočeské jazzové scény, vznikl s cílem realizovat skladby oblíbených interpretů z oblasti velkokapelového jazzu v užším nástrojovém obsazení. Desetičlenná kapela se zaměřuje především na oblast latin jazzu, v repertoáru má ale i skladby z oblasti moderního swingu, populární hudby a také vlastní kompozice.

Poté dojde k předání Ceny barona Schoenecka, která je uznáním a oceněním významné osobnosti spjaté s hudbou v Karlových Varech. Letos se jejím laureátem stane nestor karlovarských jazzových saxofonistů Jaromír Šostok, který v řadách karlovarského Studio Clubu pomáhal v roce 1962 uvádět v Karlových Varech v život první mezinárodní jazzový festival v tehdejším Československu a který celá léta až dodnes spoluvytváří zdejší jazzovou scénu.

Závěr večera bude patřit slavným jazzovým standardům v provedení společného orchestru tvořeného jazzovým Karlovarským Repre Bandem a Karlovarským symfonickým orchestrem. Skladby Amazing Grace, My Funny Valentine, Caravan, Summertime a Birdland upravil pro tento multižánrový projekt Milan Krajíc. Jako sólistka vystoupí vynikající zpěvačka Petra Brabencová, koncert bude řídit dirigent Jan Mikoláš.

I v letošním roce dramaturgie festivalu zvolila pro jeden z koncertů klubové prostředí, kam jazz bezesporu patří. Po náhlém uzavření klubu Masařka, kde se koncert měl odehrát, se podařilo koncert přeložit do Film Café a Kina Drahomíra, kde se 18. října budou střídat kapely zdejšího regionu zaměřené na jazz, blues a bluesrock.

Vyvrcholením celého festivalu bude koncert 19. října v Malém sále karlovarského hotelu Thermal. Večer odstartuje Robert Balzar Trio výtečného českého kontrabasisty a skladatele. Trio se svým moderním jazzem, tvořeným vlastními skladbami a úpravami nejen jazzových standardů, vystupuje po celém světě. Na konci loňského roku přišel do tria nový pianista Jiří Levíček, který obohatil repertoár o nové kompozice, nové aranže a nový zvuk. Balzar je vyhledávaným hráčem a spolupracuje a nahrává jak s jazzovými formacemi a sólisty, tak s hudebníky z odlišných žánrů.

Pak se na pódiu objeví hlavní hvězda festivalu - americký jazzový post bopový altsaxofonista a flétnista Kenny Garrett. Hudebník první světové extřídy, jeden z nejlepších hráčů své generace, jehož hvězdná kariéra trvá už více než třicet let, se představí se svou kapelou Kenny Garrett Quintet.

Garrett svou kariéru odstartoval v roce 1978, kdy se stal členem Duke Ellington Orchestra. O tři roky později začal hrát s Mel Lewis Orchestra, hrajícím hudbu Thada Jonese, a s formací Dannie Richmond Quartet, zaměřenou na Charlese Minguse. Své první album jako kapelník vydal Garrett v roce 1984. Během své kariéry hrál s mnoha jazzovými velikány, jakými jsou Miles Davis, Freddie Hubbard, Woody Shaw, McCoy Tyner, Pharoah Sanders, Brian Blade, Ron Carter a další. V letech 2008 - 2009 hrál na světovém turné s Chickem Coreou, Johnem McLaughlinem, Christianem McBridem and Brian Bladem či Vinniem Colaiutou ve formaci "Five Peace Band". Jejich CD Five Peace Band - Live získalo v lednu 2010 cenu Grammy.

Celý festival zakončí 20. října v Clubu Imperial v Karlových Varech holandská soulová zpěvačka Ntjam Rosie se svou skupinou. Narodila se v Kamerunu a africké kořeny jsou v její hudbě nekonečnou inspirací. Zpěvačka, která je proslulá svým improvizačním uměním, hraje také na různé nástroje. Nechává se inspirovat africkou a zároveň soudobou západní kulturou a vytváří autentický, osobitý styl, v němž se propojuje soul, afro a jazz.